Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Herdenkingsmunten Koningin Astrid

Pas las ik op internet een artikel over Koningin Astrid, de vierde Koningin der Belgen. Ze is nog steeds heel geliefd in ons land. Waarom eigenlijk? Ze verongelukte al in 1935. Dat is lang geleden. Toch is haar gezicht en haar naam nog steeds heel gekend bij ons. Zelfs nu nog, 82 jaar na haar veel te vroege dood. Waarom spreekt deze Koningin zo tot onze verbeelding?

Van Prinses tot Koningin


Prinses Astrid van Zweden werd geboren in 1905. Zij ontmoette de Belgische Kroonprins Leopold in 1925. In 1926 trouwden ze. Het was een sprookjeshuwelijk. Ze kregen 3 kinderen, Josephine-Charlotte (1927-2003), Boudewijn (1930-1993) en Albert (1934). In 1934 overleed totaal onverwacht Leopolds vader Koning Albert I. De vorst verongelukte op een bergtocht bij Marche-les-Dames bij Namen. Leopold volgde zijn vader op als Koning Leopold III. Astrid, zijn mooie Zweedse echtgenote, werd onze Koningin.

Geliefd

Astrid vloog haar Prins spontaan om de hals toen ze in Antwerpen aankwam voor hun kerkelijke huwelijk. België was geroerd.  De nieuwe kroonprinses bleek begaan met mensen die hulp nodig hadden. Ze organiseerde acties voor mensen die arm waren. Ze was een zorgzame moeder voor haar kinderen. Velen zagen een voorbeeld in haar.

Astrid in de media

Astrid is vanaf die eerste spontane omhelzing veel op film en foto vastgelegd. Zij was de eerste van ons Koningshuis die voor iedereen heel zichtbaar was. De media in haar tijd hielden van haar. Haar goede naam is nooit bezoedeld geraakt. Haar spontane karakter en haar onvermoeibare inzet voor het Belgische volk maakten haar heel populair. Ze was pas 29 jaar toen ze stierf. Ze blijft op haar afbeeldingen eeuwig jong en stralend. Al deze factoren zorgen er naar mijn mening voor dat ze tot op vandaag onverminderd geliefd is.

Het ongeluk

Een jaar na de dood van Albert I was er opnieuw een fataal ongeluk in de Koninklijke familie. Tijdens een vakantie in Zwitserland maakten Leopold en Astrid een plezierrit met de auto. De koning zat zelf achter het stuur van zijn nieuwe Packard Cabriolet. Bij Kussnacht am Rigi verloor hij de macht over het stuur. De auto botste tegen een muurtje en raakte daarna een boom. De koningin werd uit de auto geslingerd. Ze was op slag dood.

België in rouw

Ons land was in shock. Vele tienduizenden brachten Astrid een laatste groet toen ze opgebaard was in het Koninklijk Paleis in Brussel. België bleef verdoofd achter. Nog steeds komen elk jaar veel landgenoten naar Kussnacht om de Koningin te herdenken.

Astrid en Het Belgische Munthuis

Toen ik het artikel las over koningin Astrid viel me in dat ook wij bij Het Belgische Munthuis deze geliefde vorstin niet zijn vergeten. Ze komt voor in onze reeks ‘Koninklijke Dubbelportretten in goud’ samen met Koning Leopold III. In de reeks ‘De Koninklijke Dynastie van België’ staat ze op een Crown-size medaille en ook in ‘De Koninklijke Dynastie van België in kleinste goud’ heeft ze een medaille met een fraai portret. De bekende medailleur Elles Kloosterman ontwierp deze geslaagde beeltenissen van Astrid.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel