Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De 20 Francs van Keizer Napoléon Bonaparte

De Franse gouden 20 Francs hoort tot de absolute topstukken van de Gouden Eeuw. De eerste Bonaparte die in 1799 in Frankrijk aan de macht kwam - Napoleon Bonaparte - zette met zijn gouden 20 Francs meteen de standaard voor bijna alle gouden munten van de gehele Gouden Eeuw. In 1809 heerste Napoleon, Keizer van Frankrijk sinds 1804, over het grootste deel van Europa. De uitwerking was groot. Zoals de Noorse hoogleraar in de munt- en penningkunde S.H. Gullbekk opmerkt in zijn boek “Money that changed the World”: “Geen andere familie dan de Bonapartes heeft een grotere stempel gedrukt op het Europese muntwezen”.
 

In augustus 1795 bepaalde het Franse Revolutionaire parlement dat de Franc voortaan het geld van Frankrijk was. De naam Franc was al van 1360 tot 1740 gebruikt voor de Franse munten. De Franc werd vanaf 1795 - uiterst vooruitstrevend - onderverdeeld volgens het 10-tallig stelsel: 1 Francs was 100 centimes. De Franc was de eerst Europese munt volgens dit model.

In 1799 werd de jonge succesvolle generaal Napoleon Bonaparte Eerste Consul van Frankrijk. Hij was in feite de alleenheerser over het land. Napoleon bleek een voortreffelijk bestuurder. In 1800 richtte zijn regering als eerste ter wereld een nationale bank op. Deze ‘Banque de France’ regelde voortaan al het Franse geldverkeer. In 1803 werd de eerste gouden 20 Francs gelanceerd. Het Franse publiek noemde deze munt een Napoléon, omdat de beeldenaar van Napoleon er op stond. Tot 1914 heetten alle gouden munten van 20 Francs ‘Napoléons’. Dat is een feite een eerbetoon aan het genie van de eerste Franse Keizer.

De Franse gouden 20 Francs bleef de hele Gouden Eeuw de belangrijkste gouden munt op het Europese Continent. Onder andere als voorbeeldmunt voor de belangrijkste monetaire unie van zijn, en wellicht zelfs aller tijden, de Latijnse Muntunie van 1865. Dat ondanks de omwentelingen van 1830, 1848 en de verloren Frans-Duitse oorlog van 1870-1871. Gedurende de hele Gouden Eeuw was de 20 Francs Napoléon, samen met de Britse Soeverein en de Amerikaanse Eagle, de belangrijkste munt ter wereld.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel