De 20 Francs/8 forint van Keizer & Koning Frans Jozef

Keizer en Koning Frans Jozef was van de oude stempel. Conservatief, streng doch rechtvaardig, en een toegewijde bestuurder van het land. Al op 18 jarige leeftijd werd hij opgeworden tot keizer van Oostenrijk. Hij trouwde enkele jaren later met mijn knappe nicht Elisabeth in Beieren (over wiens leven de film-trilogie Sissi gemaakt werd). Tijdens zijn bewind ontwikkelde de wereld zich in rap tempo. Frans Jozef moest echter weinig hebben van 'nieuwerwetse zaken' die de tijden met zich meebrachten. Zo reisde hij liever met de koets in plaats van de trein en auto; in plaats van te telefoneren, correspondeerde hij liever per handgeschreven brief. Ook van schrijfmachines moest hij niets hebben.

Frans Jozef regeerde van 1848 tot 1916 over het Keizerrijk Oostenrijk. Dat is de langste regering van een vorst in de Gouden Eeuw. De Keizer hoorde tot het Huis Habsburg, een vorstengeslacht dat al vanaf de 11de eeuw over grote gebieden in Europa heerste. In zijn 68-jarig bewind wist hij zijn rijk dat uit zeer verschillende landen en volkeren bestond bijeen te houden.  Oostenrijk-Hongarije was in oppervlakte het tweede land van Europa na Rusland. Het rijk was welvarend. Zeker vanaf 1870 was het onder de geduldige leiding van de Keizer politiek stabiel, een grote prestatie gezien de verscheidenheid van zijn onderdanen. De beeldende kunst, de architectuur, de muziek en de geesteswetenschappen beleefden tijdens zijn  regering ook een Gouden Eeuw.

Zijn leven werd vooral getekend door tegenslag. Zijn eerste dochter overleed op jonge leeftijd. Zijn broer, Keizer Maximiliaan van Mexico, werd door het volk gefusilleerd. Zijn zoon pleegde zelfmoord. Zijn andere broer overleed. Zijn vrouw Sisi werd vermoord door een anarchist.

Op 28 juni 1914 vermoordde de Bosnisch-Servische student Gavrilo Prinzip de Oostenrijkse Kroonprins Frans Ferdinand in Sarajevo. Deze moord dwong de Keizer tot een oorlogsverklaring aan Servië. Dat was de lont in het kruitvat. Vanaf eind juli 1914 was de Eerste Wereldoorlog een feit. De Gouden Eeuw stierf op de slagvelden van ‘de Groote Oorlog’.

Gelukkig zijn er van de bijzondere munten uit de Gouden Eeuw nog enkele prachtstukken overgebleven.

Deze Oostenrijk-Hongaarse gouden munt mag niet ontbreken in een collectie van de Gouden Eeuw. Hij is buitengewoon interessant omdat zijn waarde uitgedrukt is in de muntsoorten van 2 soevereine staten. Hij is 8 Forint waard namens Oostenrijk-Hongarije, maar er staat ook 20 Francs op de voorzijde. Hij heeft dezelfde waarde als de standaardmunt van de Latijnse Muntunie: de Franse 20 Francs. De munt wordt echter ook wel de Oostenrijk-Hongaarse 8 Gulden genoemd. Frans Jozef staat op de voorzijde als Keizer van Oostenrijk en Koning van Hongarije.

In 1867 sloot de Dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije een associatieverdrag met Frankrijk. Dat stelde de Oostenrijk-Hongaarse 4 Gulden gelijk aan de Franse 10 Frank. De gouden 8 Gulden werd gelijk aan de Franse 20 Frank. Met deze Oostenrijk-Hongaarse munten kon men zonder wisselkoersen handel drijven met de landen van de Latijnse Muntunie.

De gouden munten van Frans Jozef, en zeer zeker deze gouden 20 Francs/8 Gulden, spreken nog altijd zeer tot de verbeelding. Ze zijn zeer gegeerd door verzamelaars. Zij zijn voor velen een tastbare herinnering aan een buitengewoon boeiende tijd.