Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Leopold I – het leven van de eerste Koning der Belgen

Op 10 december 1865 overleed Leopold I, de eerste Koning der Belgen. Het was een bijzondere man; gerespecteerd militair, begenadigd diplomaat, charmante edelman en geliefde Koning. Vandaag eren we onze eerste koning, Leopold I.

Jonge generaal

In december 1790 werd de toekomstige koning geboren als Leopold Joris Christiaan Frederik in het kasteel Ehrenburg in Coburg. Leopold was hertog van Saksen en prins van Saksen-Coburg-Saalfeld. Hij was de derde zoon van hertog Frans van Saksen-Coburg-Saalfeld en Augusta van Reuss-Ebersdorf.

Toen hij net vijf jaar oud was werd Leopold al benoemd tot kolonel van het regiment Izmajlovski van de Russische keizerlijke wacht. Hij werd vroeg klaargestoomd voor een glansrijke militaire carrière. Zeven jaar later (net 12 jaar oud) wordt hij benoemd tot generaal.

Het waren de hoogtijdagen van Napoleon Bonaparte en zijn legers. Al snel werd het thuisgebied van Leopold bezet. Hij besluit te verhuizen naar Parijs, waar hij zich ontpopt tot een opvallend figuur aan het hof. Hij speelt zich ook in de kijker van de Franse Keizer. Deze biedt hem tevergeefs een rol in zijn leger aan. Het zit Leopold dwars dat Napoleon zijn thuisgebied bezet. In plaats van aan de zijde van Napoleon te strijden neemt hij met het Russische leger deel aan campagnes tégen Napoleon. Zijn prestaties worden beloond; hij wordt benoemd tot veldmaarschalk, een prestigieuze functie.

Inmiddels is Leopold een van de meest begeerde edelmannen in de wereld. Hij reist regelmatig tussen Duitsland, Rusland en Parijs. Gaandeweg ontwikkelt hij zich tot invloedrijk diplomaat. Hij neemt deel aan het Weense Congres, waar Europa na de val van Napoleon opnieuw staatkundig wordt herverdeeld.

Banden met Groot Britannië – huwelijk met Charlotte Augusta

Veel van de grote vorsten in Europa merken de rijzende ster van Leopold op. De ‘buit’ gaat uiteindelijk naar de Britse Koning George IV; zijn enige dochter Charlotte Augusta treedt in het huwelijk met Leopold. Ze kunnen niet lang van hun huwelijk genieten; ruim een jaar later baart Charlotte een doodgeboren zoon, en overlijdt een dag later.

Een hartverscheurende gebeurtenis voor de nog jonge Leopold. Hij leeft daarna jarenlang een richtingloos leven aan het Britse hof. Hier zorgt hij deels voor de opvoeding van zijn nicht Victoria, de latere koningin van het Verenigd Koninkrijk.

Meerdere aanbiedingen voor een Koningsschap

Met zijn banden aan de meeste grote Europese hoven blijkt Leopold een uitermate geschikte koningskandidaat. Dat zien ook de Grieken. In 1830 bieden zij Leopold het koningsschap aan. Hij weigert echter.

Ondertussen woedt in ons land een vurige Revolutie. België blijft zonder monarch achter, en het Nationaal Congres moet op zoek naar een geschikte kandidaat. In eerste instantie werd Lodewijk van Orleans, zoon van Koning Louis-Phillipe van Frankrijk, als toekomstige vorst verkozen. De grote Europese mogendheden aanvaarden dit echter niet. De banden met Frankrijk zijn te hecht, het risico op een grote machtsverschuiving te groot.

Leopold was de volgende keuze. Hij heeft alles mee: de steun van Engeland, dat een Belgische onafhankelijkheid goed gezind was, plus ongekende internationale ervaring en prestige. Ook bij het Franse koningshuis was hij geliefd. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en een mondje Russisch. Ook heeft hij uitstekende relaties met de invloedrijke bankiersfamilie Rothschild. Hij spreekt alleen geen Nederlands. Dat was echter geen probleem voor de jonge Belgische staat. Het enige bezwaar: Leopold is protestants. Als voorwaarde voor de kroon moet hij de verzekering geven dat hij met een katholieke prinses trouwt, en zijn kinderen katholiek opvoedt.

Leopold aanvaardt.

Leopold treed op 26 juni 1831 aan als de eerste Koning der Belgen. De nieuwe koning komt per boot van Engeland en kwam aan in Calais. Hij gaat op reis door zijn nieuwe staat; met de koets wordt hij naar De Panne gebracht, waarna hij in Veurne een maaltijd voorgeschoteld krijgt. Via Oostende, Brugge en Gent trekt hij naar Laken. Op 21 juli legt hij op het Koningsplein in Brussel de eed af.

Tweede huwelijk

Met zijn tweede huwelijk haalt Leopold de banden aan met buurland Frankrijk. Op 9 augustus 1832 huwt Leopold met Louise-Marie van Orléans, dochter van Louis-Philippe, Koning van de Fransen. Ze krijgen vier kinderen: Lodewijk Filips (die jong sterft), de latere koning Leopold II, Filips (vader van Albert I) en Charlotte (later keizerin van Mexico).

Zijn schoonvader, Koning Louis-Phillipe, zou in 1848 door een revolutie van de troon gestoten worden. De vlam van rebellie slaat gelukkig niet over naar België. Leopold is een onwijs geliefde vorst, en een ontzettend vaardig diplomaat.

Twee jaar later overlijdt zijn vrouw. Leopold zou hier minder om rouwen dan om zijn eerste vrouw. Hoewel ze goede betrekkingen hadden, hield hij er al jaren verschillende minaressen op na. De voornaamste was Arcadie Claret, met wie hij twee buitenechtelijke kinderen kreeg.

In 1865 sterft Leopold I op 75-jarige leeftijd. Het volkt rouwt om het verlies van hun grote koning. 

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel