Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De 5 Dollar van de Verenigde Staten

Tegenwoordig is de Amerikaanse Dollar zonder enige twijfel de belangrijkste valuta ter wereld. Het is de standaard waar alle andere muntsoorten zich mee verhouden. Het is dankzij de ongekende bloei van de Verenigde Staten tijdens de Gouden 19de Eeuw dat ‘de Eagle’ heeft kunnen uitgroeien tot het grote icoon dat het vandaag de dag is.

Eagle

Al vanaf 1792 heten de gouden Dollars ‘Eagles’, omdat ze altijd een Amerikaanse adelaar op de keerzijde voeren. De eerst 60 jaren vanaf 1792 ondervond de munt veel concurrentie van gouden Spaans-Mexicaanse peso’s en escudo’s. Vanaf 1848 veranderde dat. In Californië werd goud, veel goud, gevonden. Dat veroorzaakte één van de grootste goudkoortsen aller tijden. Avonturiers haastten zich naar de Amerikaanse Staat aan de westkust in de hoop goud te vinden. Deze enorme goudvondsten deden de economie van het land enorm opbloeien. De V.S. gebruikten dit inheemse goud voor hoogwaardige gouden munten.

Goud

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog van 1861 tot 1865 potten de Amerikaanse burgers enorme hoeveelheden goud op in afwachting van betere tijden. Dat goud kwam weer beschikbaar na 1865 Het gaf de Amerikaanse economie een enorme impuls. Maar de oorlog zelf en de wederopbouw van het land erna kostte zo veel geld dat de V.S. pas in 1900 officieel overgingen op de gouden standaard.

In 1874 zorgde de goudkoorts van Zuid-Dakota opnieuw voor grote hoeveelheden goud. Dat gaf de economie en de snel groeiende industrialisatie opnieuw een grote oppepper. Amerika ontwikkelde zich tot één van de meest toonaangevende landen van de wereld. De invloed van de Amerikaanse Dollar hield gelijke tred met die van de economie. Op het einde van de negentiende eeuw was de munt samen met de Franse 20 Francs en de Britse Soeverein de belangrijkste van de wereld. Er is zelfs geprobeerd in die jaren deze 3 munten in waarde aan elkaar gelijk te maken. Dat mislukte. Het geeft wel aan hoe belangrijk de Amerikaanse Dollar was geworden in de Gouden Eeuw.

Een van de pronkstukken onder de gouden munten van de Gouden Eeuw

De gouden Liberty- 5 dollar gold altijd als een zeer gewaardeerde en uiterst betrouwbare munt. Verzamelaars beschouwen hem als een van de pronkstukken onder de gouden munten van de Gouden Eeuw. Hij mag dus niet ontbreken in de Collectie De Gouden eeuw.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel