Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Krugerrand I - Koningsgoud voor de gewone man

De Krugerrand is de meest beroemde munt van Zuid-Afrika. Hij ontleent zijn naam aan het fraaie portret op de voorzijde van ‘Oom’ Paul Kruger, president van de vroegere Zuid-Afrikaansche Republiek. De keerzijde toont de springbok, het nationale symbool van Zuid-Afrika.

Geniaal idee

Al vanaf 1884 wordt veel goud gevonden in Zuid Afrika. In de jaren 60 van de vorige eeuw vond men nieuwe grote goudvoorraden. De Zuid- Afrikaanse regering kwam in die jaren op het geniale idee om een groot deel van dit goud te gebruiken om er gouden Krugerrands van te slaan. Een Zuid-Afrikaanse burger mag nl. geen goudstaven bezitten. Gouden munten mogen wel.

De eerste Krugerrands

De eerste Krugerrand rolde op 3 juni 1967 uit de persen van De Zuid-Afrikaanse Munt. Dat jaar sloeg de Munt 40.000 Krugerrands als investeringsmunten. Elk van deze munten bevatte een hele Troy ounce, 31,1 gram puur goud. Dat is nog steeds zo.

Koningsgoud

De Troy ounce goud is verwerkt in een legering met koper. Het totale gewicht van de munt komt daardoor op 33,93 gram. Dat maakt het goudgehalte 22 karaat, 917/1000. De toevoeging van de kleine hoeveelheid koper geeft de munt een rood gouden schijn. Deze kleur goud heet wel koningsgoud. De legering met koper maakt de Krugerrands goed krasbestendig.

Investeringsmunten

Krugerrands worden voornamelijk gezien als investeringsmunten. Mensen kopen investeringsmunten omdat ze goud of zilver in bezit willen hebben. Zij willen hun goud onder handbereik hebben. Ze zijn geïnteresseerd in investeringsmunten in de vorm van bullion- munten.

Bullion

Het woord bullion stamt uit het Engeland van de 14de eeuw. Het betekende toen een hoeveelheid gesmolten goud of zilver. Goud of zilver verhit in de smeltpot ‘bubbelt”, daar verwijst het woord naar. Bullion-munten ontlenen hun waarde aan het edelmetaal dat er in zit. De Krugerrands zijn bullion-munten. Ze zijn in Zuid Afrika ook een wettig betaalmiddel. Maar dat vinden investeerders niet zo interessant. Zij vinden het belangrijker om bullionmunten te verhandelen tegen de goud- of zilverwaarde van het moment.

De Krugerrand, een voortdurend succesverhaal

Omstreeks 1980 bestond de markt voor gouden investeringsmunten voor bijna 90 % uit Krugerrands. De Zuid-Afrikaanse Munt lanceerde toen ook Krugerrands van een ½, een 1/4 en 1/10de Troy ounce goud voor investeerders met een wat smallere beurs. Alleen al tussen 1967 en 1985 verscheepte Zuid-Afrika 35 miljoen Krugerrands naar de Verenigde Staten. In een aantal Amerikaanse steden ontstond de mooie traditie dat anonieme schenkers met Kerstmis Krugerrands deponeren in de collectiebussen van Het Leger des Heils als een gift voor hun minderbedeelde landgenoten. De Krugerrand heeft zijn toppositie als investeringsmunt tot op de dag van vandaag weten te handhaven. Hij wordt nog steeds felbegeerd.

Krugerrands voor de verzamelaar

De Zuid Afrikaanse Munt geeft ook jaarlijks een beperkte hoeveelheid Krugerrands uit in proof- kwaliteit, de hoogst mogelijke kwaliteit die een munt kan hebben. Deze zijn voor verzamelaars. Deze munten spelen in een andere, hogere divisie dan de Krugerrands die als investeringsmunten zijn geslagen. Elke serieuze muntverzamelaar droomt ervan een of meer proof-Krugerrands in zijn verzameling te koesteren.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel