Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Jheronimus Bosch, wereldvermaarde schilder te ‘s-Hertogenbosch

Jeroen Bosch werd als Jheronimus van Aken rond 1450 geboren in Den Bosch, toen de vierde stad van het Hertogdom Brabant. Familie en vrienden noemden hem Joen. Hij overleed in Den Bosch in 1516. Bosch stamde uit een geslacht van kunstschilders. Zijn huwelijk met de rijke koopmansdochter Aleid van de Meervenne hielp hem vooruit in de wereld. Een rekening uit 1481 noemt hem ”Jeroen die maelre”, Jeroen de schilder. Vanaf 1490 signeerde hij met Jheronimus Bosch. Zijn talentvolste leerling was Gielis Panhedel die in de stijl van de meester werkte.

Den Bosch of ‘s-Hertogenbosch had in 1500 meer dan 20.000 inwoners. Zij hoorde daardoor tot de grotere steden van Europa. De stad was welvarend. Ze was naast een plaats met veel handel en bedrijvigheid ook een groot spiritueel en cultureel centrum. Er was geld genoeg voor vele opdrachten aan kunstschilders. In de 57 jaren van Jeroens leven, regeerden vier Hertogen en een Hertogin over het rijke Brabant. In 1517 werd de latere Keizer Karel V Hertog van Brabant.

Bosch was een tijdgenoot van de Vlaamse Primitieven. Sinds de negentiende eeuw rekenen we daar schilders onder als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hans Memling en Quinten Massijs. Bosch, hoewel een tijdgenoot, had een eigen stijl die niet goed bij de Vlaamse Primitieven is onder te brengen. Zijn werken zijn vaak met mythische figuren bevolkt. Veel van zijn uitbeeldingen komen voort uit zijn rijke fantasie. Ze zijn vaak symbolisch bedoeld. Veel van die symboliek begrijpen we tegenwoordig niet meer. Dat maakt de voorstellingen nog raadselachtiger. Bosch schilderde veel duivels of duivelachtige wezens. Men noemde hem daarom ook wel ‘den duvelmakere' (hij die duivels maakt). 

Tuin der Lusten

De ster van Jeroen Bosch als schilder rees snel. In 1488 werd hij lid van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, een instelling die nog steeds bestaat. De Broederschap leverde hem vele belangrijke contacten en opdrachten op. In 1504 komt hij in de boekhouding van het Hertogelijk Hof in Brussel voor als “Jheronimus van Aken, genaamd Bosch, wonende te ‘s-Hertogenbosch”. De Bourgondische Hertog Filips de Schone, ook Hertog van Brabant, bestelde bij de schilder in 1503 een drieluik over De Dag des Oordeels. De Frans-Vlaamse stad Rijsel bewaart een bewijs van een aanbetaling aan Bosch van 36 ponden voor deze triptiek. Het is niet duidelijk of het schilderij werkelijk geleverd is. Er bestaat een kleinere versie die waarschijnlijk door Bosch zelf is gemaakt. De befaamde Duitse schilder Lucas Cranach de Oude (1472-1553) was zo onder de indruk van Het laatste Oordeel dat hij er rond 1524 een kopie van maakte.

Vermoedelijk bestelde Graaf Hendrik III van Nassau (1483-1538), stadhouder van Brabant, de wereldberoemde Tuin der Lusten bij Bosch. Hendrik was lid van de Illustre Broederschap. Prins Willem van Oranje erfde de triptiek. Het werk hing in zijn Paleis in Brussel. De Hertog van Alva nam het in 1586 als een soort oorlogsbuit mee naar Spanje. Sinds 1939 hangt het in het Prado in Madrid. Het is nog steeds in particulier bezit van de Koning van Spanje. De Tuin der Lusten hoort tot de absolute topstukken van de schilderkunst. Vele kunstliefhebbers uit de hele wereld bezoeken Madrid uitsluitend om deze triptiek met eigen ogen te kunnen zien. Het is bevolkt met een menigte mensen die zich volgens een recente theorie voor de zondeval wanen. Het is een kunstwerk dat - ook voor de experts - de toeschouwer steeds weer nieuwe dingen laat ontdekken. Het blijft boeien.

Pieter Bruegel de Oude

De beroemdste ‘navolger’ van Jeroen Bosch is ongetwijfeld Pieter Bruegel de Oude (1525/1530-1569). Hij bouwde in een geheel eigen stijl voort op het werk van Jeroen. In Antwerpen waren tussen 1500 en 1530 de Antwerpse Manieristen actief, schilders als Pieter Coecke van Aelst (1502-1550) en Henri met de Bles (1500/1515- na 1555). Zij lieten zich ook door Bosch inspireren.

25 schilderijen bekend

Wij kennen ongeveer 25 schilderijen van Jeroen Bosch. Hij schilderde op houten panelen. Door onderzoek weten we vaak wanneer deze panelen gemaakt zijn. Na het vaststellen van de ouderdom van de panelen, weten experts doorgaans met vrij grote zekerheid wanneer ze beschilderd zijn. Bosch werkte met een onderschildering die te zien is met röntgenstralen. Als die ontbreekt, is het werk meestal van een navolger of iemand uit zijn atelier. Jeroens meesterschap is universeel erkend. Het veroorzaakt altijd grote opschudding in de wereld van de kunstgeschiedenis als een Bosch aan de lijst met bekende werken wordt toegevoegd. De verschillen van mening zijn nog groter als een werk van de lijst dreigt te verdwijnen, omdat het toch niet van Jeroen Bosch zelf zou zijn.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel