De Koninklijke Dubbelportretten in Goud

De vroegste munten kwamen in de 6e eeuw voor Christus uit Lydië (het huidige Syrië). Pas in de 1e eeuw v. Chr. werden munten geslagen met een dubbelportret. Waarschijnlijk duurde het zo lang omdat er veel vaardigheden bij het graveren van twee portretten kwamen kijken, of misschien bedacht men het idee pas toen…

In de stadstaten in Klein-Azië gebruikte men in de oude wereld als eerste dubbelportretten op munten. Aan het begin van de 1e eeuw v. Chr. kwamen ook in Petra, Thracië en Tripoli munten met dubbelportretten voor, vaak met figuren van Griekse goden, maar ook van koningen en koninginnen. Figuren op deze manier weergeven, zou een manier kunnen zijn geweest om te laten zien dat goden en heersers elkaars gelijken waren. Met de Romeinse invasie in de late 1e eeuw v. Chr. werden veel stadstaten afhankelijk van het zich uitbreidende Romeinse Rijk. Koningen en koninginnen mochten op munten staan, maar de Romeinse keizer moest aan de voorzijde van de munt prijken.

De Romeinen

In de periode van de Romeinse Republiek (509 - 27 v. Chr.) experimenteerden de Romeinen al met het slaan van dubbelportretten op munten. Deze zilveren denarii (waarvan de Britse penny afstamt) voerden dubbelportretten van diverse Romeinse goden en godinnen. Maar pas in de tijd van het Romeinse Rijk werden Romeinse keizers op deze manier afgebeeld. De zilveren denarii en gouden aurei van keizer Nero zijn de beroemdste munten met een dubbelportret van de Romeinse tijd. Ze zijn opmerkelijk, omdat ze de jonge keizer naast zijn moeder afbeelden. Dit is uniek voor Romeinse munten. 

Keizer Constantijn de Grote gebruikte dubbelportretten voor zijn eigen doeleinden. Op een serie zeer zeldzame gouden penningen liet hij zichzelf afbeelden naast zijn comiti (metgezel) Sol, de Zonnegod. De afbeelding van een Romeinse keizer naast een god zou betekenen dat Constantijn door het volk als god gezien moest worden...

De Moderne Tijd

Na Constantijn werden er wereldwijd bijna een millennium lang geen munten met een dubbelportret geslagen. De heerschappij van William en Mary (1689-1702)  bracht dubbelportretten terug in de aanmunting in een prachtige klassieke stijl. De gepaarde portretten van het echtpaar verschenen in die periode op elke munt, waaronder de gouden Guinea en zijn diverse denominaties. Toen de Dubbelmonarchie in 1702 met de dood van Mary eindigde, werd William de enige koning van Engeland en werd hij vanaf toen alleen op een munt afgebeeld.

De Waterloo-medaille

Na de regeerperiode van William en Mary begonnen veel muntmeesters in Europa weer dubbelportretten te gebruiken. De beroemdste medaille met gepaarde portretten is er één die nooit is geslagen. Het is het meesterwerk van Benedetto Pistrucci: de Waterloo-medaille. Op de medaille staan maar liefst vier portretten achter elkaar afgebeeld; van de vier geallieerde staatshoofden tijdens de Napoleontische Oorlogen, waaronder de prins-regent en latere koning George IV.

Belgische Dubbelportretten

Ons land bracht tussen 1880 en 1999 een zevental munten uit met dubbelportretten. De eerste was een 2 Frank stuk. Deze munt toonde in 1880 op de voorzijde een dubbelportret van onze twee eerste koningen Leopold I en Leopold II. De aanleiding was de 50ste verjaardag van onze onafhankelijkheid (1830-1850). Tegelijkertijd kwam ook een munt van 1 Frank uit met hetzelfde portret.

De twee dubbelportretten uit 1999 zijn tot nu toe de laatste van ons Koninkrijk met onze Monarchen. De eerste is geslagen voor het huwelijk van toen nog Kroonprins Filip met Prinses Mathilde. Heel bijzonder is dat de Prins en de Prinses elkaar op deze munt aankijken. Het tweede dubbelportret van 1999 eert de 40ste huwelijksverjaardag van Koning Albert II en Koningin Paola.

De reeks ‘De Koninklijke Dubbelportretten in Goud’

De zeven dubbelportretten met onze vorsten zijn tot nu van zilver. De drie tussen 1880 en 1960 hebben een zilvergehalte van 835/1000. De vier dubbelportretten die tussen 1996 en 1999 zijn geslagen, hebben een zilvergehalte van 925/1000. Die zijn dus van Sterling zilver. In 1999 sloeg de Koninklijke Belgische Munt een zilveren 500 Frank munt met de Aartshertogen Albrecht en Isabella. De Munt bracht zelfs een gouden versie van deze munt uit van 5000 Frank. De munten eerden dat hun Aartshertogelijke residentie Brussel in 2000 de culturele hoofdstad was van Europa. 

Vanwege het Jubileum jaar van Koning Filip en Koningin Mathilde nu 50 exemplaren van hun Dubbelportret in Goud beschikbaar. Met speciale korting!
Ontdek deze prachtige uitgifte hier