15 jaar geleden ging ons land over op de Euro

Op 1 januari 2002, was het zover. België verliet op die datum, nu 15 jaar geleden, onze geliefde Belgische Frank en ging over op de euro. Na 170 jaar viel het doek voor onze eigen munt. In 1832 was de Belgische Frank in het tweede jaar van ons Koninkrijk gedebuteerd met een zilveren 5 Frank munt, een koperen 10 centiem en een eveneens koperen 1 centiem. Op het zilveren 5 frank stuk prijkte het gelauwerde hoofd van Leopold I, onze eerste Koning. In 2001 verschenen de laatste Belgische Franken. Onze Koning was in dat jaar Albert II, rechtstreekse nazaat van Leopold I en de zesde Koning der Belgen. De laatste Belgische Franken met zijn portret waren munten van 50, 20, 5 en 1 Frank. Ook zijn in 2001 de laatste 50 centiemen geslagen met de mijnwerker op de voorzijde. In 2001 zijn ook nog 2 bijzondere munten geslagen ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie in dat jaar. Dat was een zilveren 250 Frank munt en een gouden van maar liefst 5000 Frank.

Op 1 januari 2002 werd de Belgische Frank in een klap een munt van het verleden. Samen met ons land aanvaardden nog 11 andere landen van de Europese Unie de euro als gemeenschappelijke munt. Dat waren Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal en Spanje. De omwisselkoers voor de Belgische Frank was 40.3399 Franken voor 1 euro.

De euro hief de wisselkoersen op tussen de 12 deelnemende landen, wereldwijd gezien een groot voordeel. Wij moeten ons sindsdien wel aan een monetair regime onderwerpen dat niet uitsluitend in Brussel wordt bepaald. We beslissen als de soevereine staat België niet meer exclusief over ons geld. 15 jaar na het invoeren van de euro betreurt een aantal mensen nog steeds het overgaan van de Belgische Frank op de nieuwe munt. Als belangrijk en welvarend euroland hebben we wel een zekere, volgens sommigen zelfs een grote, invloed op het reilen en zeilen van de euro.

De Belgische Frank is niet helemaal uit ons leven verdwenen. Bankbiljetten in Belgische Franken die na 1944 zijn uitgegeven, kunnen nog steeds bij de Belgische Nationale Bank ingewisseld worden voor euro’s. Voor de Belgische Frank-munten kon dat tot 31 december 2004.

Uitsluitend een verzamelobject

Onze Belgische Frank-munten zijn vanaf 2005 dus uitsluitend een verzamelobject. De laatste Belgische gouden 20 Frank, lange tijd het werkpaard van ons nationaal en internationaal betalingsverkeer, is geslagen in 1914, het jaar dat België geheel tegen onze zin bij de Eerste Wereldoorlog werden betrokken. Het portret van Koning Albert I staat op de voorzijde.

De Belgische frank vertelt in al zijn verschijningsvormen het verhaal van onze monetaire en deels ook politieke geschiedenis van 1832 tot 2002. Al onze 6 Koningen uit die periode zijn op munten verschenen. Ten tijde van de regering van Koning Leopold II van 1865 tot 1909 zijn zelfs 4 maal gouden 20 Frank munten verschenen. Die zijn heel gegeerd. Maar alle Belgische Frank-munten zijn tegenwoordig gewild bij verzamelaars, van de kleinste tot de grootste waardes.