Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

100 jaar John F. Kennedy

“Ask not what your country can do for you – ask what you can do for your country.” John Fitzgerald Kennedy was een van de meest gedenkwaardige presidenten van Amerika. De 35e president van de Verenigde Staten was charmant en charismatisch. In de roerige jaren ‘60 in Amerika werd hij ingezworen als de jongste president in de Amerikaanse geschiedenis. De aanslag op zijn leven is nog altijd voer voor speculatie onder complotdenkers. ‘JFK’ zou deze maand 100 jaar zijn geworden. Ter ere van deze bijzondere gebeurtenis komt de U.S. Mint met een officiele heruitgave van de legendarische ‘Kennedy Half Dollar’ uit 1964. Graag vertel ik u in dit blog wat meer over deze bijzondere president.

De weg naar succes

De Kennedy’s waren een rijke familie, en al vanaf jonge leeftijd was John Fitzgerald op een spoor naar succes. Hij studeerde enige tijd in Londen, en leerde over internationale betrekkingen aan Harvard. Hij studeerde cum laude af, en was op weg naar een glansrijke carriére. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit…

Kennedy schreef zich in bij de marine, en werd uitgezonden naar de Stille Oceaan. Toen zijn boot in 1943 werd geramd door een Japanse torpedobootjager, leidde Kennedy zijn kameraden naar veiligheid. Voor zijn bewezen moed ontving hij meerdere onderscheidingen. In het populaire Amerikaanse tijdschrift Reader’s Digest verscheen een artikel over zijn heldendaden. Kennedy was op slag een nationale held.

Ambitieus politicus, standvastige president

Kennedy besloot na de oorlog zijn politieke ambitie na te streven. Al op 29-jarige leeftijd werd hij gekozen in het Huis van Afgevaardigden voor de Democraten, in 1952 werd hij verkozen tot senator. Zijn populariteit bleef almaar stijgen. In 1961 won hij nipt de presidentsverkiezingen van Republikeinse kandidaat Richard Nixon.

Zijn ambtstermijn zou de boeken in gaan als een van de meest bewogen in de geschiedenis van het land. De Koude Oorlog was in volle gang. Twee weken voor zijn inauguratie beloofde Sovjet president Chroestsjov steun aan Vietnam en Cuba. De spanningen liepen hoog op. Een nucleaire oorlog werd afgewend, al werd de oorlog in Vietnam onder JFK enorm opgeschaald. In de wapenwedloop met de Sovjet Unie zette de jonge president sterk in op de ontwikkeling van de ruimtevaart, al zou hij de eerste man op de maan niet meemaken.

Notoir rokkenjager

Toch genoot president Kennedy geen onberispelijk imago. In 1953 trouwde hij met journaliste Jacqueline Bouvier. Hij was echter een notoir rokkenjager, en ging door de jaren heen meerdere affaires aan. Onder andere met Mimi Alsford, een stagiair op het Witte Huis. Ook ontstonden er geruchten van een affaire met Marilyn Monroe. De verleidelijke ‘Happy Birthday’ die ze hem toezong op zijn vijfenveertigste verjaardag deed deze vermoedens aanwakkeren.

Ondanks zijn affaires bleef Jackie Kennedy aan zijn zijde, tot aan zijn dood. JFK werd, naar verluidt, op afstand neergeschoten door Lee Harvey Oswald. Volgens het officiële onderzoeksrapport handelde deze Amerikaanse ex-marinier alleen. Toch bestaan er meerdere complottheorieën die de CIA, de maffia of de Cubanen beschuldigen van betrokkenheid. Vertrouwelijke onderzoeksrapporten van de FBI, die mogelijk meer inzicht in de zaak geven, worden dit jaar openbaar gemaakt.

De legendarische Kennedy Halve Dollar

Na zijn dood in 1963 schreeuwde het Amerikaanse volk om een herdenkingsmunt uit zijn naam. Het bestaande ontwerp bestond echter nog maar 15 jaar en volgens de Amerikaanse wet mag de Staatsmunt het ontwerp van de Halve Dollar slechts eens om de 25 jaar veranderen. Om toch gehoor te kunnen geven aan de oproep van vele Amerikanen, moest het Amerikaanse Congres toestemming geven. Dit gebeurde uiteindelijk op 30 december 1963 middels een aanpassing van de wet. Een paar maanden later werden de eerste exemplaren van de zilveren Halve Dollar Kennedy geslagen, nog altijd een van de meest populaire Amerikaanse munten onder verzamelaars.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel