Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Origin of the Dollar

Wie denkt dat de Dollar een Amerikaanse uitvinding is, heeft het mis. De term Dollar heeft namelijk een geschiedenis die veel verder reikt dan het verenigen van de Staten in 1776.
Hoeveel verder? Nog zo’n 250 jaar eerder, in Europa!
Ter ere van dit uitzonderlijke werelderfgoed geeft de Spaanse Real Casa de la Moneda (de Spaanse Munt) een wel heel bijzondere munt uit. Een 1 kilogram wegend eerbetoon aan de Dollar, in puur zilver. Ik vertel u graag wat meer over de Dollar, en haar historie.

De oorsprong van de term

De Europese oorsprong van de term Dollar ligt in het Boheemse stadje Joachimsthal. Daar werden, zeer toepasselijk, Thalers geslagen. Rond de eeuwwisseling van de 16e eeuw was Europa overspoeld door rijkdom, edelmetalen waren makkelijk verkrijgbaar door verbeterde mijn-technieken. Ook de technologie voor het slaan van munten maakte grote stappen. Grote munten rolden in rap tempo van de persen.
De term sloeg aan, en verspreidde zich snel door Europa. Alle grote mogendheden sloegen hun eigen varianten: de Duitsers hadden hun Reichsthaler, Italianen de Tallero, om er maar een paar te noemen.
Ook in de Nederlanden nam de munt zijn intrede in de vorm van de Rijksdaalder. In Spanje gaf Karel V de opdracht om een soortgelijke munt te slaan. Deze zou bekend staan als de Real de a ocho, het stuk van acht.

De verspreiding door de koloniën

Het stuk van acht werd de standaard in de koloniën van Noord-Amerika vanwege de vele handel en smokkel die langs de kusten voerde. De Britse koloniale handelaren noemde de munt in hun boeken de ‘Spaanse Dollar’. Toen de Staten zich verenigde, en zich afscheidde van het Verenigd Koninkrijk, hadden ze een eigen munt nodig. Het jonge land eigende zich de Dollar toe.
Op 2 april 1792 gaf het Amerikaanse Congres goedkeuring op de Coinage Act, de opdracht voor het slaan van een nieuwe staatsmunt, de Amerikaanse ‘Dollar’. De term was alom bekend onder de vele bewoners met Europese achtergronden. Nog belangrijker: de oorspronkelijke Thaler was niet Brits.
In de wet stond beschreven dat de nieuwe Amerikaanse munt dezelfde grootte en puurheid moest bevatten als de munt die bekend stond als de Spaanse Dollar (Real de a ocho). De Dollar was geboren.

De Spaanse oorsprong van het Dollarteken: $

Er bestaan veel theoriën over het onstaan van het Dollarteken. Een populaire theorie luidt dat het teken afgeleid is van de Zuilen van Hercules, onderdeel van het wapen van Spanje, die u vindt op de Real de a ocho. De rechtopstaande streep van het Dollarteken symboliseert een pilaar. Het ‘S’ teken is de vaandel die om de pilaren heen is gewonden, met het motto PLUS ULTRA (verder).
De enige juiste theorie stelt echter dat het is afgeleid van de ouderwetse afkorting voor Peso in Amerikaanse handelsboeken, wat erg lijkt op het huidige Dollarteken. Veel handel in Amerika werd gedaan werd met de Spaanse munten.

De uitzonderlijke kilo Dollarmunt

Ter ere van de rijke geschiedenis van de Dollar komt nu een zeer speciale kilo-uitgifte, uit handen van de Spaanse Munt. Op de voorzijde ziet u Koning Philip VI van Spanje, omringd door de drie meest iconische daalders: de eerste Amerikaanse Liberty Dollar, de Centraal-Europese thaler, en de Spaanse Real de a ocho.Op de keerzijde vindt u de Dordrechtse Leeuwendaalder, de Noorse Daler, de Oostenrijks-Hongaarse Thaler van Maria Theresia en de Duitse Reichthaler.

Meer over deze 7 bijzondere munten leest u volgende week in deel 2 van ‘Origin of the Dollar’.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel