Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

De Koninklijke Munt van België sluit haar deuren

Helaas, de Koninklijke Munt van België stopt er mee. Het enige munthuis in België dat de officiële Belgische euromunten mag slaan zal de productie gaan uitbesteden. De behoefte aan circulatiemunten is drastisch verminderd sinds de invoering van de euro, en zal alleen nog maar kleiner worden als gevolg van de opkomst van elektronische betaalmiddelen.

Dit stelde een woordvoerder van de federale overheidsdienst Financiën, waar het munthuis onder valt. Althans, tot 1 januari 2018, wanneer de deuren definitief dichtgaan. De Munt zette een traditie voort die sinds het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden al in stand was: een Belgisch munthuis in Brussel.

Tussen 1815 en 1830 werden hier nog Nederlandse munten geslagen, vanaf 1832 rolden de eerste Belgische munten in Brussel van de pers. Altijd met portretten van Belgische vorsten, met uitzondering van de 50 centiem munt.

In de jaren dat het munthuis actief was gaven zij ontzettend veel munten en herdenkingsuitgiften uit. Een overzicht van de meest memorabele uitgiften van de Koninklijke Munt:

Gouden 20 Frank
Nog steeds zijn de meest begeerde munten van Belgisch grondgebied de gouden 20 Frank munten. Alleen de eerste drie Belgische Koningen gaven een gouden munt uit. De munt waar het allemaal mee begon was de 20 Frank van Leopold I uit 1865. Slechts 7% van alle gouden Koningsmunten worden gesierd door het portret van de eerste koning. Dit maakt deze munt ontzettend schaars, en een enorm begeerd kroonstuk van het Belgische numismatische erfgoed. 

Child Focus € 2
Vorig jaar gaf de Koninklijke Munt van België een bijzondere € 2 munt uit, in samenwerking met Child Focus. Dit is een stichting die zich inzet voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen. De munt werd uitgegeven naar aanleiding van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Op de munt staat het portret van de Belgische Liam van den Branden, die in de jaren ‘90 verdween op 2-jarige leeftijd en altijd spoorloos is gebleven. 

100 jaar Eerste Wereldoorlog € 2
Om het begin van de Eerste Wereldoorlog te herinneren gaf de Koninklijke Munt in 2014 een indrukwekkende € 2 munt uit. De munt is gesierd met een klaproos, de jaartallen 2014-2018 en de tekst ‘The Great War Centenary’. De klaproos is het symbool van de Groote Oorlog geworden, toen jaren na het einde van de oorlog opvallend veel klaprozen bloeide op de plekken waar de meest intense gevechten hadden gewoed. 

200 jaar Slag bij Waterloo € 2,5
Een herdenkingseuro met een bijzondere denominatie werd uitgegeven ter ere van de 200ste verjaardag van de Slag bij Waterloo. In 2015 verscheen het munstuk met een waarde van € 2,50. De voorzijde van deze herdenkingsuitgifte draagt een afbeelding van de beroemde leeuwenheuvel met een schematische weergave van de troepenopstellingen tijdens de slag.

Belgische vorsten € 12,5 in goud
Nog een bijzondere denominatie kwam in de vorm van een € 12,5 gouden herdenkingseuro. Meerdere varianten op deze prachtige munt werden uitgegeven, elk met het portret van één van de Belgische koningen en koninginnen (tot aan Albert II). 

Wees gerust, uw Belgische euroverzamelingen komen niet in het geding. Er zullen Belgische (herdenkings)euro’s geproduceerd blijven worden, alleen niet meer in België.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel