Verzamelaars beoordelen ons op Google_review_logo met 4.4 / 5 four_and_a_half_star_ranking

Inloggen

Welkom

0800 500 52

Het Belgische Munthuis

Beste klant,

Met pijn in het hart moet ik u via deze weg informeren dat wij helaas genoodzaakt zijn om onze bedrijfsactiviteiten per direct te stoppen.

U zult begrijpen dat het niet eenvoudig is geweest om deze beslissing te nemen. Ons team is altijd toegewijd geweest om u de best mogelijke service te bieden en ook tijdens de sluitingsperiode zullen we uw vragen zo goed en zo snel mogelijk beantwoorden.

We zijn u ongelooflijk dankbaar voor uw vertrouwen en uw klandizie in de voorbije jaren.

En hoewel deze reis voor ons nu eindigt, hebben wij er alle vertrouwen in dat uw passie voor munten en numismatiek u zal blijven boeien. 

Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier met uw geweldige hobby.

Met vriendelijke groet,

Het Belgische Munthuis

Origin of the Dollar, deel 2 – de legendarische munten die de dollar vormden

De Real Casa de la Moneda (Spaanse munt) maakt met haar eerste kilogram wegende zilveren munt een eerbetoon aan de geschiedenis van de Amerikaanse Dollar. Een rijke geschiedenis, die begon in 16e eeuws Europa en via de Spaanse onderkoninkrijken in Amerika belandde.

Vorige keer beschreven we hoe deze Spaanse invloeden uiteindelijk zouden leiden tot de Dollar. In deel 2 bespreken we de eerste 100 jaar van de Thalers¸ en waarom ze een belangrijk onderdeel van Europese (en wereldwijde) geschiedenis waren.

De vader van alle Thalers, de Joachimsthaler—Bohemia, 1525

De relatief grote Thaler van hoge kwaliteit was een direct gevolg van de slechte staat van het Europese muntstelsel van de 15e eeuw. Munten waren in de loop van de 14e en 15e eeuw van steeds slechtere kwaliteit door de alsmaar groeiende schaarste van edelmetalen. Dit vanwege voortdurende oorlogen en de dure import van specerijen, porselein, zijde en andere exotische goederen uit het Verre Oosten. Aan het einde van de 15e eeuw bevatte Europese munten vaak minder dan 5% edelmetaal.

Verandering kwam toen tegen het einde van de eeuw veel zilver werd gevonden in Oost-Europa. Hierdoor konden veel grotere, puurdere munten worden geslagen. Een nieuwe standaard was gezet. Toen een uitzonderlijk grote zilvermijn werd ontdekt in Joachimsthal, werd een nieuwe munt bedacht en geslagen onder toeziend oog van Koning Lodewijk I van Bohemen en II van Hongarije. De Joachimsthaler was geboren.

Al snel werd in de omgeving meer zilver ontdekt in andere ‘thalen’, of valleien, die allemaal hun eigen Thalersloegen. Hierna duurde het niet lang tot bijna elke staat in Europa een eigen variant had.

De Daalder—de Lage Landen, 1576

In 1575 sloeg de Munt van Dordrecht in de provincie Holland de eerste Leeuwendaalder. De opstandige provincies in de Nederlanden wilde een eigen tegenhanger voor de Spaanse munten die in het land circuleerden. De koers van de populaire munt lag op 32 stuivers, 3 stuivers hoger dan de waarde van het zilver. Het verschil werd gebruikt om de staatskas te vullen, een belasting die ten goede kwam aan de oorlogsvoering tegen Spanje. Zo speelde de munt een belangrijke rol in de uiteindelijke onafhankelijkheid van de Republiek.

Op de voorzijde ziet u de gewapende ridder met het bekende wapenschild, de klimmende leeuw. Dezelfde leeuw staat op de keerzijde. De inscriptie, MO. NO. ARG. ORD. HOL, staat voor Moneta Nova Argentea Ordinum Hollandiae. Latijn voor nieuwe zilveren munt van de Hollandse Staten, een duidelijke verklaring naar de Spaanse bezetters.

De Daler—Denemarken en Noorwegen, 1637

Ook bij onze Scandinavische buren was de daalder populair. De opdracht voor de Deense Daler kwam van Koning Christiaan IV van Denemarken en Noorwergen. De gekroonde buste van de Koning siert de voorzijde. De tekst REGNA FIR MAT PIETAS (vroomheid versterkt het koninkrijk) is op zijn beurt weer omringd door de inscriptie CHRISTIANUS IIII D G DANI NORG REX (Christiaan IV Koning van Denemarken en Noorwegen door de genade van God). De keerzijde wordt gevuld door de klimmende en gekroonde leeuw, met de inscriptie BENEDICTIO DOMI NI DIVITES FACIT (De zegen van de Heer maakt rijkdom).

De Reichthaler—Brunswick-Lüneburg (Duitsland), 1666

De ontwerpen van de Thalers werden steeds creatiever, en werden gebruikt om de cultuur weer te geven van het land waarin ze geslagen werden. De Duitse Reichthaler werd geslagen door Hertog Augustus de Jongere.

Op de voorzijde ziet u de ‘Wilde man van het Woud’, een mythisch middeleeuws figuur. Hij wordt gezien als bemiddelaar tussen de mens en de bijzondere wezens van het bos, en komt vaak terug in kunst en wapenschilden van Duitsland en de Alpen. De keerzijde bestaat uit het wapenschild van het hertogdom, onder vijf gedecoreerde helmen.

In de laatste editie van de Origin of the Dollar duiken we dieper in de Spaanse real de a ocho en de belangrijke rol die de eerste Dollar zou spelen in de wereldgeschiedenis.

Skarbnica NaradowaMynthuset SverigeNarodni PokladniceLondon Mint OfficeSamlerhuset NorgeLatvijas Monetu NamsSuomen MonetaEesti Mundiari

Session pixel