NL | FR

Een inleiding in verzamelen

U overweegt om te beginnen met het verzamelen van munten en/of penningen. Of u heeft al een aantal munten en overweegt een serieuze collectie op te bouwen. Maar waar begint u?
Er zijn immers zoveel mogelijkheden binnen het verzamelen van munten, of beter gezegd ‘de numismatiek’. Wij van Het Belgische Munthuis kunnen u in alle denkbare scenario’s van dienst zijn. Met dit deel van onze website proberen wij u te helpen uw richting te vinden in de wereld van het verzamelen van munten.

Weet u al precies waar u naar op zoek bent? Neem dan snel een kijkje in onze webshop.
Of schrijf u in voor onze nieuwsbrief en verdien direct 5 euro!

Munten verzamelen is een van de meest lonende hobby’. Velen zijn zelf met het verzamelen begonnen het erven van de verzameling van hun (groot)vader, en het is zeker een hobby die generaties verenigt in een gedeelde fascinatie voor geschiedenis. Als verzamelaar zult u ook deel gaan uitmaken van een grotere gemeenschap van enthousiastelingen die over het algemeen veel plezier beleven aan het uitwisselen van informatie. Maar u hoeft niet zelf op zoek. Dankzij de uitstekende service van Het Belgische Munthuis wordt u altijd op de hoogte gehouden van de meest interessante aanbiedingen, krijgt u als eerste de kans speciale uitgiften te bemachtigen, en ontvangt u aanzienlijke kortingen.

Klinkt interessant?
Dan is nu het moment om te bepalen wat u precies gaat verzamelen.
De beste manier om een verzameling compleet te krijgen is door u te specialiseren. Uiteraard kunt u er ook gewoon voor kiezen om uit de verschillende verzamelgebieden munten te selecteren die u leuk vindt.

Verzamelen per reeksVerzamelen per reeks
Het compleet verzamelen van een reeks kan bijzonder fijn zijn. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle zilveren Herdenkingsdollars van de Verenigde Staten te verzamelen. Niet alleen verzamelt u dan alle grote namen als John F. Kennedy en George Washington bij elkaar, u bouwt tegelijkertijd een mooie verzameling zilver op. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen de belangrijkste gouden Belgische Franken te verzamelen. Deze reeks, beter bekent als het Koninklijk Belgisch Goud van Weleer, stelt u in staat vrij eenvoudig een verzameling op te bouwen waar menig verzamelaar alleen maar van kan dromen. De reeks bevat enkele zeer oude munten uit de eerste jaren van ons Koninkrijk, en een aantal herslagen van uitgiften die nooit zijn uitgegeven.

Om het opbouwen van dergelijke verzamelingen zo gemakkelijk mogelijk voor u te maken, hebben wij verschillende reeksen opgezet waarbij u van onze speciale Reserveringsservice geniet. U krijgt hierdoor als eerste de kans de verschillende munten uit de reeks van uw keuze te bemachtigen. Meer over deze service kunt u lezen bij de producten die in de webshop als ‘reeks’ zijn aangeduid.

 

Valuta's verzamelenValuta’s verzamelen 
Het verzamelen van verdwenen, of juist nieuwe, valuta’s is steeds populairder aan het worden.
Een toenemend aantal verzamelaars van Het Belgische Munthuis legt zich bijvoorbeeld toe op het verzamelen van de diverse herdenkingsmunten die er jaarlijks worden uitgeven door de diverse lidstaten van de Europese Unie. Elke uitgifte is een eerbetoon aan een gebeurtenis, plaats of persoon en wordt slechts in een beperkte oplage uitgegeven. Een populaire, en bovendien zeer betaalbare, manier om dit te doen is door de 2-euro herdenkingsmunten te verzamelen. Elke EU-lidstaat mag er slechts 2 per jaar uitgeven. Ook zeer gewild zijn de zilveren exemplaren. Wat dacht u bijvoorbeeld van de zilveren 10 euro van Frankrijk uit 2014, een prachtig eerbetoon aan de Eiffeltoren wdie haar 125ste verjaardag viert.

Het verzamelen van de uitgiften van andere landen kan een hele opgave zijn. Gelukkig is Het Belgische Munthuis officieel distributeur van alle grote internationale munthuizen. Zo zijn wij o.a. officieel distributeur van de Staatsmunt van de Republiek Frankrijk, de Koninklijke Munt van het Verenigd Koninkrijk, de Staatsmunt van Zuid-Afrika, de Koninklijke Munt van Australië, de Koninklijke Munt van België, de Koninklijke Munt van Canada, en vele andere...

 

Het verzamelen van historische munten Historische Munten
Historische munten geven niet alleen een tijdsgeest weer, ze zijn daadwerkelijk onderdeel geweest van de verhalen uit die periode. Als u bijvoorbeeld een zilveren Frank van Koning Albert I in uw hand heeft, dan raakt u een munt aan die gedurende zijn bestaan door duizenden handen is gegaan, de Groote Oorlog heeft overleefd, en wie weet wat nog meer heeft meegemaakt.

Een groot deel van het plezier van het verzamelen van historische munten, komt van de verhalen die deze munten vertellen. Het bestuderen van de symbolen, inscripties en afkortingen onthult veel over de tijd waarin ze werden gemaakt en verspreid: denk aan de manier waarop de Romeinse keizers werden afgeschilderd verdeeld over 500 jaar muntslag.

Met onze klanten en verzamelaars in het achterhoofd, zijn onze specialisten geregeld in staat om munten gevonden tijdens archeologische opgravingen, of van een gelukkige ontdekking ergens te velde, op te kopen. In sommige gevallen is het verhaal achter de munt minstens net zoveel waard als de fysieke eigenschappen van de munt. Een voorbeeld is het hamsteren van Russisch zilver tijdens Stalins schrikbewind tijdens de jaren 1930, toen de doodstraf stond op het bezit van zilveren circulatiemunten als de 20 Kopek.

 


Types verzamelenHet verzamelen van bepaalde typen 
Sommige verzamelaars kiezen ervoor om zich te specialiseren in een bepaald type uitgifte. Bijvoorbeeld herdenkingsuitgiften. Dit zijn uitgiften zonder een nominale waarde. Meestal uitgegeven als eerbetoon aan een persoon en/of gebeurtenis. Hun waarde wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid goud of zilver die zij bevatten, gecombineerd met schaarsheid.

Een andere mogelijkheid is het verzamelen van een bepaalde nominatie. Bijvoorbeeld alle 1 Frank muntstukken vanaf Koning Leopold I, via de Eerste en Tweede Wereldoorlog, tot aan de munten van Koning Albert II. Zelfs in een verzamelgebied dat zo gewoon lijkt zijn er vele rariteiten te ontdekken als fout geslagen munten. Deze exemplaren zijn vaak zeer schaars doordat zij snel uit circulatie zijn teruggetrokken.

 

 

 

Edelmetalen verzamelen  Edelmetalen Munten
Afhankelijk van uw budget, kunt u voor een bepaald edelmetaal kiezen. Wat dacht u van goudstaven? Via Het Belgische Munthuis kunt u bijvoorbeeld in het bezit komen van goudstaven met authentiek goud uit de belangrijkste historische goudkoortsen. Het verzamelen van goud hoeft echter niet altijd heel duur te zijn.
Onze eigen Koninklijke Munt van België heeft bijvoorbeeld zeer betaalbare munten uitgegeven ter ere van de Belgische Koningen en Koninginnen. Door hun kleine formaat van slechts 14mm en een gewicht van 1,25 gram, kunt u voor minder dan 100 euro al het meest zuivere goud verzamelen!

Ook internationaal zeer gewilde zilveren munten als de Canadese ‘Maple Leaf’, geroemd om zijn zuiverheid, kunt u bij ons verkrijgen. Of wat dacht u van de Panda? Elk jaar een volledig nieuw ontwerp dat helemaal vanuit China wordt ingevlogen.

 

 

 

Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, in ons ruime assortiment is altijd wel een prachtige munt of penning te vinden uit het door u gekozen verzamelgebied, steeds voor een aantrekkelijke prijs. Bovendien levert Het Belgische Munthuis altijd een totale service. Munten en andere uitgiften worden altijd geleverd met het officiële Certificaat van Echtheid, hiermee garanderen onze experts de kwaliteit en authenticiteit van uw uitgifte. Als u gebruik maakt van onze speciale Reserveringsservice, krijgt u zelfs accessoires, zoals een luxueuze verzamelkoffer, vaak helemaal gratis!