NL | FR

De kwaliteit van munten

De kwaliteit van munten kan op twee momenten bepaald worden. Allereerst de kwaliteit waarin een munt is uitgegeven, ten tweede de kwaliteit van de munt op het moment van doorverkoop.

Op het moment van uitgifte kan een munt van de volgende 3 kwaliteiten zijn:

  1. Proof
  2. Brilliant Uncirculated
  3. Uncirculated

 

Proof
Dit is het hoogst haalbare niveau en wordt voornamelijk gebruikt voor herdenkingsmunten. Munten in deze kwaliteit kenmerken zich door een perfect verhoogd reliëf, met vaak een matte afwerking, op een spiegelende vlakke achtergrond voor een prachtig contrast.

Dit effect wordt mogelijke gemaakt door speciale behandeling van de instrumenten. Een munt wordt geslagen door 2 matrijzen met hoge kracht op een vlak metalen plaatje te slaan. Door moderne technologieën is het mogelijk de hoge punten van het ontwerp te bewerken met zuur, dit zorgt voor de matte afwerking, en de vlak delen van het ontwerp te polijsten voor een spiegel-effect.

Daarnaast vraagt deze kwaliteit om een zeer hoogwaardig productieproces. Zo worden de muntplaatjes van te voren met de hand gepoetst om te zorgen dat ze brandschoon zijn. De matrijzen, welke door het slaan slijtage gaan vertonen, worden minder lang gebruikt dan bij lagere kwaliteitsniveaus. Tijdens het slaan wordt er een hogere druk toegepast, en elk muntplaatje wordt meerdere malen geslagen waardoor het ontwerp nog scherper wordt. Tussen elke slag worden de matrijzen en de munt geïnspecteerd. Vaak worden de munten tussendoor ook nog pnieuw gepoetst.

Om het reliëf te perfectioneren worden sommige delen later ook nog handmatig bewerkt in een omgeving die volledig stofvrij moet zijn. De werknemers die deze laatste handeling verrichten zijn daarom verplicht chirurgische maskers en katoenen handschoenen te dragen.

Door de herhaling van stappen, continue poetsen en inspecteren, is het slaan van munten in deze kwaliteit bijna volledig handmatig. Een kostbare en tijdrovende methode dus. Om die reden zijn deze munten vaak in een zeer beperkte oplage beschikbaar. De lage oplage gecombineerd met de hoge kwaliteit maakt munten van deze kwaliteit zeer populair onder verzamelaars.

 

Brilliant Uncirculated
Munten in ‘Brilliiant Uncirculated’-kwaliteit worden in veel grotere aantallen geslagen dan munten in de kwaliteit Proof. Wat deze munten onderscheidt van de munten van een lagere kwaliteit, is dat zij na het slaan met de hand uit de machine gehaald worden. Nadat de munten met de hand uit de machine zijn gehaald, worden zij gewassen, opgepoetst, en in speciale beschermende verpakkingen geplaatst voor een extra mooi eindresultaat. Normale circulatiemunten vallen na het slaan automatisch uit de machine in grote zakken bedoeld voor transport. Uiteraard vertonen deze munten de sporen van deze hardhandige aanpak.


Uncirculated
Voor munten die nooit in het circulatieverkeer zijn geweest is dit de laagste kwaliteit. Munten in deze kwaliteit worden in grote aantallen geslagen door machines die tot wel 700 munten per minuut slaan. In tegenstelling tot de munten van de kwaliteiten ‘Proof’ en ‘Brilliant Uncirculated’ , vallen deze wel automatisch uit de machine in grote zakken. De munten kunnen oppervlakkige vlekken, krassen of andere lichte beschadigingen overhouden aan dit productieproces. Deze munten verkeren dus in een ‘nieuw staat’, maar hoeven zeker niet perfect te zijn.

Munten die daadwerkelijk in het circulatieverkeer terechtkomen en van hand tot hand gaan, zullen steeds meer kleine beschadigingen oplopen. Onder verzamelaars die zich specialiseren in het verzamelen van circulatiemunten, zijn munten in de kwaliteit ‘Uncirculated’ dus enorm populair!

 

Kwaliteit van oude munten
Voor de kwaliteitsscore van oude munten bestaan verschillende systemen. Hoewel de benamingen verschillen, is het principe hetzelfde. Alles draait om hoe goed de munt bewaard is gebleven.
Kenmerken als oppervlaktegesteldheid, glans en kwaliteit van het motief zijn hierbij van doorslaggevend belang. Toch kunnen ook bijna onherkenbare ontwerpen nog extreem duur zijn. Dit komt doordat deze munten zeer schaars, maar ook heel gewild zijn.

Binnenkort volgt een overzicht van de verschillende systemen..