Als je aan Parijs denkt, is er één monument dat onmiddellijk in je opkomt: de Eiffeltoren. Dit ijzeren meesterwerk is een van 's werelds meest herkenbare en geliefde bouwwerken. Het is inmiddels 100 jaar geleden dat de man wiens naam onlosmakelijk verbonden is met deze creatie, Gustave Eiffel, gestorven is. En daarom staan we even stil bij zijn leven en creaties.  

Wie is Gustave Eiffel?

Gustave Eiffel, geboren op 15 december 1832 in Dijon, Frankrijk, was een ingenieur en architect die bekend werd door zijn bijdragen aan de constructie van enkele opvallende bouwwerken. Op 27 december 1923 stierf hij na het creëren van vele bruggen, spoorwegen, torens en zelfs kerken. Meer dan meer dan 60 van Eiffels bouwwerken hebben de tand des tijds doorstaan, maar drie in het bijzonder zijn een teken van Eiffels creativiteit, inventiviteit en prestaties.

Het Vrijheidsbeeld

Gustave Eiffel was niet de ontwerper van het vrijheidsbeeld, die eer is toegekend aan Frédéric Auguste Bartholdi, maar wat Eiffel wel ontworpen en gebouwd heeft, is de interne stalen ondersteuning die het standbeeld zijn imposante hoogte geeft. Deze expertise met ijzer komt natuurlijk terug in Eiffels andere werken, maar wat het vrijheidsbeeld uniek maakt, is dat het ijzer verstopt zit in het bouwwerk.

Het Boedapest-Nyugati treinstation

Het Boedapest-Nyugati treinstation, voltooid in 1877, is nog een uitstekend voorbeeld van de toepassing van Eiffels gietijzeren architectuur. De indrukwekkende glazen overkapping en de ijzeren pilaren zorgen voor een overvloed aan natuurlijk licht. Het station is een van de drie belangrijkst stations in de stad en bevindt zich in het stadsdeel Pest, aan de oostoever van de Donau.

De Eiffeltoren

Het meest opvallende hoogtepunt van het leven van Gustave Eiffel is natuurlijk de Eiffeltoren. De Eiffeltoren werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1889 (waar het 100e jubileum van de Franse Revolutie werd gevierd), en werd destijds het hoogste bouwwerk ter wereld. Het gewaagde ontwerp van la dame de fer, met haar 18.038 afzonderlijke ijzeren onderdelen en meer dan 2,5 miljoen klinknagels, werd door Eiffel ongeëvenaarde precisie en innovatie op tijd gerealiseerd. De toren was oorspronkelijk bedoeld als een tijdelijk monument maar door zijn schoonheid werd het een blijvende structuur.